Städa bort valkarna!

Igår gick jag och tränade Zumba för första gången, om man tycker att dans är bara lite skoj så ska man testa detta. Helt underbart, skakande av både den ena och den andra korppsdelen till härlig musik och en bra instruktör. Jag var nog inte den enda som nästan skrattade när jag gick hem! Fantastisk träningsform.
Fredag igen, vart tar tiden vägen! Om ni som jag fredagsstädar så ta i lite extra idag och se det som ett bra träningspass. Om man mäter aktivitet med en teknisk apparat som man har fäst vid kroppen visar städning på en medelhög intensitet i aktivitet hos de flesta. Så ta lite extra bakom soffan idag och unna dig något gott till efterrätt i kväll!
Såhär kan man ju också städa!

Östermalmssmal!?

Varför är "fina"-människor smala?
Jo, inom vett och etikett reglerna finns det en regel som säger att man inte får ta mer mat på gaffel förrän man tuggat undan det man har i munnen. På så vis tar det ju en god stund att få i sig maten, vilket gör att man äter mindre. Har du tänkt på att dina vänner som äter otroligt långsamt och som knappt hunnit igenom halva tallriken innan du är klar är små och smala? Så ta god tid på dig att äta, njut av smakerna! Tänk på fransyskorna som kan njuta av en bit bröd i en kvart!
Så ikväll när du skall hugga in på middagen, ta en kvart på dig innan du tömt tallriken!
Något annat jag funderade på är, när är det som svårast att låta blir "onyttigheterna"???

Kommentar på kommentaren...

Det är sant det du säger, men nästa alla äter långt över 0,8g/kg kroppsvikt. När man tränar förbättras också kroppens förmåga att syntetisera protein till den tränande muskeln. Om tränar mer äter man också mer och då blir det en ökning av protein liksom i kalorier. De extra mängd proteiner man får i sig genom den ökade mäng mat man äter räcker för att förse kroppen med det extra protein man kan behöva. Om man tränar på 70% av sin maximala syreupptagningförmåga i 75min har man ökat sitt proteinbehov till ungefär 0,85g/kg kroppsvikt. Och då menar jag på att ingen av oss i stort sätt äter så lite protein ändå.
Man får inte glömma att det finns protein i nästan allt vi äter! Men jag tycker det är jätteskoj att ni kommenterar och ifrågasätter.
Jag kan slänga upp lite källor på detta om så önskas!
Ha en fin onsdag!

Att slänga pengar i havet!

Igår satt jag och läste om proteiner i flera olika böcker och alla verkar vara eniga, normalt får man i sig mer protein än vad man behöver och därför blir proteintillskotten onödiga även för dem som skall bygga muskler. Rekommendationerna är 0.8g protein/kg kroppsvikt. Och det överskrider vi alla! Många menade också på att man når en plattå där man inte kan använda proteinet utan de går bara igenom systemet. Mekansismen bakom detta är att när man tränar ökar inte bara nedbrytningen av protein utan även bildandet av tillgängliga protein i kroppen. Plus att proteiner utan kolhydrater fungerar inte alls lika bra som om man kombinerar porteiner med kolhydreter! Så jag tror att många skulle få betydligt mer kvar i plånboken utan att få mindre muskler om man slutade med tillskotten.
När man tränar äter man mer och då ökar proteinintaget samtidigt!

MUFFINS!

Nu har jag letat och hittat ett recept på Tasteline som jag tycker verkar både gott och nyttigt, morötterna kommer också att göra dem saftiga och goda:
http://www.tasteline.com/Recept/Recipes-list-page/Recipe/?recipeId=94239
Jag hittade ett recept på recept.nu som inte alls var så hälsosamma som de ville vara. Lika mycket vetemjöl och socker som i vanliga muffins nästan.
http://www.recept.nu/1.222711/recept.nu_redaktionen/efterratter_godis/ris/halsomuffins
Så jag står nog fast vid att det första receptet är bäst och gör man då ett gäng på söndagen finns det mellanmål till hela veckan. De behöver inget kylskåp och de bättar bra. Måste nog provbaka dem!
Idag skall jag fortsätta läsa om protein vid träningen och förhoppningsvis slå hål på myten om att man behöver en massa protein efter en timme på gymmet :)
Annars är det en grå dag här i Lund så jag hoppas du har bättreväder i din del av Sverige!
Glöm inte dagens mellanmål!

Ännu en ny måndag

Efter en kanonhelg har jag nu hitta några recept på bra muffins som jag ska visa och testa, så det kommer under dagen.
Hoppas er helg var bra, att batterierna är laddade inför en ny vecka. I tackt med att det blir lita kallare och mörkare blir också rotfrukterna och äpplena godare och billigare. Så i veckan kanske man ska äta rostade rotfrukter, morotssoppa, grönsakssoppa, potatismos eller varför inte kanel och sockerstekta äpplen på pannkakorna. Om man byter ut sylten mot lite frukt blir man av med en himla massa kalorier plus att man slipper ett lika högt insulinpåslag vilket sparar kroppen.
I veckan skall jag verkligen plugga idrottsnutrition och förhoppningsvis kunna dela med mig av så mycket som möjligt va detta!
Ha nu en bra måndag

Livskvalitet!

Idag skall jag njuta av vädret och en kaffe i solen. Imorgon skall jag jobba på muffinsrecepten och läsa mer idrottsnutrition!

Have a fishi weekend

Jag har hittat några recept på muffins som jag tänkte testa i helgen och sen får vi se hur goda de blir!
Idag tänkte jag påminna om D-vitamin, ett vitamin som inte bara är nödvändigt för vår skelettuppbyggnad men som också spelar in på humör och välbefinande. En stor källa till D-vitamin är solljus som aktiverar vitaminet i skinnet, och under vårt sommarhalvår kan det räcka med en halvtimme i solen för att tillgodose sig detta behov. Men nu när det börjar bli höst nås inte Sverige av de solstrålarna med rätt våglängd för att kunna producera D-vitamin. Just nu räcker förmodligen lagret vi byggt upp från i somras, men det är kanske dags att tänka på vintern lite. Det finns ett lätt sätt att få ordning på det, man äter fisk. 2 ggr i veckan räcker för att tillgodose sitt behov av D-vitamin. Detta gör att risken för att bryta benen när mna halkar på isen minskar och chansen att man håller humöret upp i höstmörkret ökar ordentligt.
Förslag på fiskrätter:
Fisksoppa i alla möjliga former
Ungsbakad lax
Fiskpaket i ugnen eller på grillen
Rökt lax med pasta
Nu hoppas jag du får en fantastisk helg,
njut av de sista solstrålarna ät en god fiskrätt och ta en långpromenad!

En bra fråga!

Vad är en klädstorlek i kilo? Jadu, ingen aning. Det är ju så beroende av hur man ser ut i kroppen. Om jag utgår från migsjälv och de jag känner så kan det vara så otroligt olika. Jag är kort (1,58) och relativt liten men har nästan alltid stl 38 i kläder. Min syster är längre och väger nog ungefär samma som jag men har en mycket mindre bröstkorg så hon har alltid stl 36 i toppar. När jag tränade mycket konståkning förr så hade jag mycket mer benmuskler och hade betydligt större byxstorlekar än vad jag har idag. Har man då vältränad överkropp så kräver det ju oftast mer tyg :).
Men visst, man brukar ju säga att man gått ner en klänningstl eller så. Men vad det kan motsvara är jättesvårt. Det är nog individuellt!
Finns det kanske någon annans om har svar på detta??? Eller en gissning kanske!

Mera mellanmål

Mellanmålen är verkligen ett välbehövligt mål för att orka de sista timmarna på jobbet eller i skolan. Det håller blodsockret i ordning innan nästan mål och utgör en bra paus i arbetet.
Men vi behövde fler kylskåpsfria allternativ. Jag vet inte riktigt hur de smakar, men exempelvis pizzabullar eller matiga muffins kan vara ett bra mellanmål. Muffins med morötter och nötter/frön kan bli ett kanonmellanmål att svänga ihop på söndagen och sen kunna ha resten av veckan. Jag skall plocka fram ett recept idag!
Många tycker att frukt är lite halvtrist, men frukten har många fördelar som mellanmål. De finnahåller fiber, vitaminer, antioxidanter och energi. Om man är lite ambitiös kan man ju göra en fruktsallad att ta med, den behöver ingen kyl heller.
Nu skall jag leta bra muffinsrecept!

Mellanmål

Det svåra under dagarna är ofta att få i sig något bra mellan målen. Lunch och middag äter de flesta ganska regelbundet, men det är mellanmålen som kan bli både inkonsekventa och onyttiga. För det är lättare att ha ett kexchoklad i väskan än en hemmagjord smoothie. Men man kan komma runt detta!
Frukt är något som jag perosnligen tycker är bland det bästa, det går att variera i oändlighet och går att köpa på de flesta ställen. Men många tycker inte att man bli mätt eller att det blir svårt att hålla frukten fräch i väskan.
Så nu skall vi föröka komma på några bättre alternativ! Om man har tilgång till kylskåp på sitt arbete eller sin skola blir det snabbt lättare. Det finns mängder yoghurtar och smootihes i kyldiskarna, men det kostar ju. Tyvärr är det dyrt, vilket förmodligen beror på att det blivit ganska trendigt och att det är färskt. Men om man gör det själv hemma blir det billigt och bra!
Lätt vaniljyoghurt och hallon eller andra bär! Två ingredienser blir en smoothie på kanske 5 minuter som man kan ha med sig om man har kyltillgång.
Men om man då inte har kylskåp:
Nötter (osaltade) är lätt att ha med sig och man blir ganska mätt på det.
Jag kan äta knäckebröd utan pålägg och tycker det fungerar bra som nödlösning. Kanske blir lite torrt dock :)
Morötter är billigt och gott, måste ju dock skalas. Men om man har dem i en ganska fuktig påse håller de sig goda länge.
Kaffe med mjöl (framförallt latte eller cappocino) kan fungera bra som mellanmål på språng. Då får man i sig kanske 1-2 dl mjölk som mättar bra.
(http://www.designtorget.se/designtorget/se/kop_hos_oss/?ew_0_cat_id=2421&ew_0_p_id=6394323A-5CC0-47FB-ADCE-D98AF99649D0&myproducts=true&comment=G1004849&cat=Kökssaker&category=Kökssaker)
Detta kan vara lösningen! 150 kr kostar denna matlåda som har ett lock man kan frysa så att maten håller sig kall i 7 timmar. Då kan man ta med sig mackor, sallad, grönsaker eller en lite portion av gårdagens middag som kan ätas kall till mellanmål dagen efter.
Jag skall gnugga geniknölarna och försöka komma på fler förslag!
Ha en fin dag och njut av hösten!

Tomatsmart

Idag är det en helt vanlig vardag inte så mycket mer tycker jag. Sitter och funderar på avd jag skall skriva om idag, men jag tror det får bli mer må bra mat.
TOMAT
En tomat kan man äta precis som ett äpple eller ett päron, kanon att skicka med barn till skolan eller att äta på när man lagar mat och det suger i magen. Tomat innehåller mycket vatten men också ett ämne som heter Lykopen som är det ämne som man vet har en skyddande effekt mot prostatacancer. Tomat innehåller mycket antioxidanter, men det är sant att man får i sig fler i ketchup än att äta färska tomater. Detta för att man får i sig en mer koncentrerad mängd tomat då.
Krossade och passerade tomater är en perfekt sås-bas eftersom att de bara innehåller just tomater.
100g innehåller
23 kcal
573 microg B-karoten
20 mg C-vitamin
Finns det något annat ni skulle vilje veta mer om?
Ha en fin tisdag!

Ny vecka och nya lyckohormoner

Ny vecka och nya möjligheter! Hur går det för er som föröskte bli av med några extrakilon? Nu på hösten är det lite jobbigare att föröska vara extra hälsosam när mörkret kommer tidigare och det inte är lika inbjudande att gå ut och promenera. Men man får tänka på att fysisk aktivitet gör en lyckligare, boktavligen. För i hjärnan frisätts endorfiner som är kroppens lyckohormon. Så ge dig själv ett träningspass i höstpresent denna veckan!
Jag funkar lite så att är motivationen på botten så hjälper det att köpa ett nytt träningslinne och så vill man gärna använda det ochs stegen till gymmet blir så mycket lättare.
Efter träningen har man dessutom en ökad transport av glukoset så de man äter halvtimmen efter träningen blir helt utan insulinpåverkan. Och det är just insulinet som inte orkar med om man exempelvis är överviktig eller diabetiker.
Därför skall man passa på att öta den halvtimmen, så att de man äter då blir utan insulinfrisättning.

Slappesöndag

Underbara helgdagar då man äntligen har lite tid över. Tiden lyckas ändå springa iväg och lunchen hoppas lätt över. Ibalnd gör det ingenting, men det kan också göra att man småäter under eftermiddagen och sen äter extra mycket på kvällen då man kanske lagat något extra gott. Om man ändå förösker äta lite lunch stabiliserar man blodsockret under dagen och slipper ett jättesug på eftermiddagen och kvällen. Lunchen kan ju vara bara lite tomatsoppa, några goda mackor eller resterna från igår.
Sommarlunch i Italien

Helgtips

Godförmiddag! Äntligen fredag, Skåne ser ut att bjuda på ganska fint väder så jag hoppas det finns lite sol även hos dig. Hur noga man än är med maten under veckorna är det ofta helgerna som kladdar till det för en. Släktklasen, vinet eller något annat som man helt enkelt inte vill vara utan.
Till fredagsmyset kan man byta ut micorpopcornen mot vanliga popcorn man poppar i gryta. De innehåller nämligen inte transfetter och annat som micorpopcornen gör.
Frukt ät sött, gott och finns i mängder av färger och former. Testa en ny frukt i kväll som exempelvis granatäpple eller dela en annanas!
Godis är gott, det vet alla och alla vet hur svårt det är att låta bli. Om man köper lösgodis köp då inte så många sorter, finns det fler sorter vill du ha några av varje. Men finns det bara sockerbitar, ferraribilar och sura vingummin är det lika gott men man har inte samma begär.
Eller köp godis i påse då är det lättare att veta hur mycket man äter och vad det innehåller.
Njut av helgen, tänk på att alla rörelse är träning som ex:
Städa
Shoppa
Laga mat
Trädgårdsarbete
Promenader
Annat helgmys ;)
Trevlig Helg!

Svar på frågan

Jag fick frågan igår om hur man skall äta efter träningen om den är slut sent, exempelvis vid nio. Vi utgår från att detta inte är varje dag utan kanske en eller två gånger i veckan.
Då kan man äta ett halvstort mål efter träningen som exempelvis smootie och två mackor eller så delar man upp kvällsmålet så att man äter halva innan träningen vid sextiden och hälften efter träningen. På så sätt slipper man träna med en full mage också. Om man dricker proteinshake skall man se till att den innehåller en del kolhydrater också så att man ersätter glykogenlagrena också och inte bara ger musklerna protein!
Återhämtningsmålet bör vara ungefär inom en timme efter passet. Tror ni att detta skulle fungera? Finns det andra poblem kring ätandet runt ett träningspass.
Uppladdningsmålet bör vara 2-3 timmar innan ett intensivt pass.
Jag skall försöka fixa till bloggen och göra den lite snyggare, lägga in en profil och piffa lite som kanske gör den lite mer tilltalande!

Just nu

Nu läser jag idrottsnutrition och är inne på näringsämnen före och under träning. Det är himla spännande och det finns hur mycket som helst att läsa. I morgon tänkte jag sammanfatta lite av det jag läst om detta!
Finns det något annat ni skulle vilja få svar på!?

Underbar snabbmat

Bland den snabbaste vardagsmaten som finns är en kikärtsgrya med inspiration från Marrakech
Hacka en gul lök och fräs i olja
Häll i en burk krossade tomater
Hacka ner en morot eller två samt spenat (fryst eller färsk)
Krydda sen rejält med curry, spiskummin och lite salt
Låt detta koka ihop en stund
Häll till sist i en burk avsköljda kikärtor
Till detta brukar jag ha ris, bulgur eller couscous, beroende på hur mycket tid man har.
Detta kan ta mellan 15-30 minuter beroende på hur flink man är i fingrarna. Jag tycker detta smakar underbart och är en bra omväxling till vardagsmaten som ofta blir samma som vanligt.
Fördelarna med denna rätt är:
Kikärtor innehåller både protein och fiber
Spenaten innehåller järn och folat
Kalorimängden blir ganska begränsad vilket gör att man kan äta så mycket man vill!
Receptet går att variera
Inget kött, vilket avlastar miljön
Smaklig måltid!

Kanske den mest hatade rotfrukten

POTATISEN
Det är det livsmedel som man kan leva på längst om man bara skall äta en sak. Hur kan den då vara så illa omtyckt. Potatisen innehåller det mesta, fiber, c-vitamin, protein och mycket annat.
100 g innehåller:
85 kcal
17 mg c-vitamin
19 mg folat
Och vilket livsmedel kan man göra så mycket av som en potatis!?

Mat som man bara mår bra av

BROCCOLI
100 g fryst broccoli innehåller:
29 kcal en dl mjölk innehåller 45 kcal
175 microg folat
72 mg C-vitamin (100g apelsin innehåller 54 mg c-vitamin)
0,7 mg järn
Allt detta behöver vi dagligen!
Järn kan vara svårt att få i sig för kvinnor
Folat är något alla kvinnor som vill bli gravida behöver eftersom att de minskar fosterskadorna.

Vikthets

En fråga som jag inte svarade på innan var varför jag tror att det är sån hets kring vikt och att personen som frågade undrade om man mår sämre av all stress runt vikten.
Det finns en hälsohysteri just nu där dieter slåss mot varann, tidningshyllorna fylls av nya hälsomagasin och hälsotallrikarna på stan blir allt fler. Jag tror att mycket beror av den fetmaepedemi som faktiskt finns i världen, fler personer dör på grund avs in övervikt eller fetma än vad det dör personer i svält. Så "hetsen" grundar sig nog egentligen i världsläget. Men så blir det ju ofta fel när det är de personer som redan är normalviktiga och äter bra som känner en press av att äta bättre och springa mer. Hur man skall nå ut till rätt målgrupp vet jag inte.
Jag tror att mycket handlar om helheten och förståelsen för hur maten funkar i kroppen, varför man skall äta och vad som händer när man gör det. Så hur mycket av det vi äter använder vi för att bara "överleva" dvs hålla temperaturen, andas osv. Någon som vill gissa!?

IFORM

Va skoj, bara en stund efter senaste inlägget så såg jag att IFORM skrev om exakt samma sak, men en kostdagbok!
Så kolla in deras tips på samma gång!

Världens billigaste "diet"

Nu syftar jag på diet som ett sätt att gå ner i vikt. Det är att skaffa sig en liten skrivbok och helt enkelt skriva upp vad man äter, allt vad man äter.
Detta bidrar till en medvetenhet som kommer att hjälpa dig att se vad det är som gör att du inte går ner de där extra kilona eller så får du en bild av att du äter ju riktigt bra och kanske då kan sluta oroa dig för vikten.
Ställ dig på vågen idag, skriv ner allt denna veckan och väg dig igen nästa måndag. Jag gissar på minus 1 kilo på de flesta vågar.
Man kan ju fråga sig varför det är så, jo forskningen visar att vi bara är medvetna om cirka 70% av det vi äter. Resten slinker bara med. Genom att då skiva upp allt kan man göra sig medveten om vad man äter.
I eftermiddag skall jag svara på den sista frågan från frågestunden!
Ha en fin måndag!

Kaffe i solen!

Idag skiner solen i Skåne och jag hoppas den skiner i din del av Sverige också. Ta tillfället i akt och ta en promenad och drick en kopp kaffe i solen!
Kaffe är ju inte bara gott utan ännu en sak med absolut 0 kalorier. Luringen är den feta barista-mjölken på cafet. Många cafer har lättmjölksalternativ som gör att man kan spara in ganska många kalorier. Men självklart är det underbart med en riktigt god latte med massor av skum.
Så länge man är medveten om det man stoppar i magen är det ofta inga problem att unna sig lite av varje!
Glöm inte de goda italienska skorporna som ofta finns framme i kassan på dit favorit fik,
något sött till kaffet utan att innehålla en halv dags kaloriintag!
Njut av en fin lördag!

RSS 2.0