Siffermotivation 2!

Det klassiska måttet BMI som står för Body Mass Index är när man tar vikten i kg och dividerar det på längden i meter i kvadrat:
BMI är ett vanligt mått som de flesta känner till där WHO har satt gränsen för normalvikt på BMI 25 för vuxna (över 18). BMI är ett jättebra mått för att kunna visa för överviktiga och gravt överviktiga personer hur illa det är eller för sjukvården att kunna ha en gräns för olika behandlingar. Som mått på "normalviktiga" är det inte så bra, ett BMI mellan 20-2  behöver inte betyda så mycket utan kan ofta förklaras med mycket muskler eller att man är kort.
Så sålänge man håller sig under 25 är BMI ett ganska ointressant mått tyvärr, trotts att media gärna vill ha det som mått för allt! Sunt förnuft är nyckeln!
Trevlig Helg och tusen tack för att i läser och ställer frågor!

Motivation med siffror 1!

Ibland vill man ha resultat på papper för att kunna motivera sig till att fortsätta eller veta hur nära man är sitt mål. Det finns massor av olika sätt och olika hjälpmedel som våg, måttband eller formler.
Om det är vikten man vill hålla koll på upp eller ner är vågen din bästa vän, bara genom att väga sig regelbundet säg varje fredag har man lätt att se vad som gör att man går ner i vikt eller upp i vikt. Dock kan vågen vara lurig om man sätter igång att träna och äta bättre samtidigt eftersom att ökad muskelmassa väger mer än det fett som försvinner.
Då är måttband bättre, midjemått eller överarmsmått kan göra det roligare att träna när man ser hur siffrorna stiger eller sjunker. För midjemått finns det riktlinjer:

Kvinnor
Under 80 centimeter = Bra
Mellan 80-88 centimeter = Se upp
Över 88 centimeter = Hälsorisk

Män
Under 94 centimeter = Bra
Mellan 94-102 centimeter = Se upp
Över 102 centimeter = Hälsorisk


Soffliggardieten!

Att äta rätt när man inte förbränner några extra kalorier kan vara svårt som vid en skada eller linkande. När man är sjuk behöver kroppen extra energi för att tackla sjukdomen. Om man har en relativt stabil vikt genom att träna och äta bra är någon veckas bakslag inte så farligt för det extra kilot man eventuellt lägger på sig kommer snabbt att trilla av när man kommer in i rutinerna igen.
Om de däremot är så att man just gått ner i vikt eller är på god väg kan några veckor av banan vara jobbigt. Då gäller det att vara lite fokuserad samtidigt som man tar igen sig. Man kan se det som att destu bättre jag äter destu fortare kommer jag på fötter igen. Försök att äta regelbundet, det gör det lättare att minska på småätandet. Här kommer några tips på goda saker man kan äta mycket av med gott samvete framför tv:n eller i sängen:
  • Te, inte en enda kalori men finns i oändligt många smaker.
  • Frukt, ta chansen att testa alla de frukter du kommer över i fruktdisken som exempelvis granatäpple, grapefrukt, kiwi och mango.
  • Mineralvatten, de finns också i massor av smaker och innehåller varken sötningsmedel eller socker.
  • Knäckebröd med marmelad är den gyllene medelvägen mellan nyttigt och mindre nyttigt. Är dessutom kanon på eftermiddagarna när man är lite sugen på det mesta.
  • Den klassiska grönsakerna med dipp
  • Nötter, innehåller bra fetter. Men tänk på att välja naturella
  • Vanlijyoghurt är den perfekta glassersättningen om man vill få i sig lite mindre kalorier plus att det är vansinnigt gott!


Soffliggardieten!

I morgon skall jag svara på hur man behåller sin vikt under ett par veckor av soffliggar-stil på grund av en sjukdom, skada eller linkande! Detta kan vara svårt för någon som är van vid några timmars regelbunden träning i veckan!

Plus en rätt minus i kalorier! Är det möjligt?

Att äta en förrätt kan göra det lättare att äta en mindre portion. Eftersom att de mättnadhormoner vi har finns i tarmen tar det en stund innan dem blir aktiverade av maten och skickar signaler till hjärnan att vi är mätta. Äter man då en sallad före maten så hinner hormonerna reagera under huvudmålen och man känner sig mätt tidigare.
Därför kan man äta otroligt mycket om man äter fort innan hormonerna hinner reagera.
Så ett lätt trick att hålla vikten i schack är att äta salladen innan maten samt att dricka ett glas vatten innan maten.
Och sallad behöver ju inte alltid vara isbergssallad, tomater och gurka.
Byt ut isbergssalladen mot babyspenat, det blir inte bara snyggare och ger en annan smak
spenaten innehåller dessutom både järn och folat som vi verkligen behöver!

Make me better!

Ser att det är många som hittat hit idag vilket gör mig jätteglad. Kom gärna med kommentarer om bloggen som skulle göra att ni fortsatte läsa eller tipsade om den till någon annan!
Ha en fin tisdagskväll!

Svar på en fråga om motivation!

Jag fick en fråga om träningsformer för att bli av med en betungade övervikt. Jag skulle nog börja med kosten, för det kan vara så att när man tränar blir man hungrig och tenderar då att äta lite mer, det blir en ond cirkel som är svår att komma ur. Försök att ta träning och kost som ett helhetspaket, börja exempelvis med raska promenader och försök samtidigt äta mer frukt och grönt till maten och ta lite mindre portioner.
Promenader är bra som träningsbörjan, men man måste göra det till en rutin. Jag har för mig att man måste göra nya saker i 2 veckor innan det blir en rutin. En annan typ av träning kan vara den som är rolig som exempelvis danspass eller en tema-spinningklass. Den typen av träning med duktiga instruktörer gör att den där timmen på gymmet inte blir så jobbig utan man blir glad av det istället. Sätt upp delmål, väg dig ofta och följ bloggen!
Det är mitt tips till dig!

Min favoritbild!

Det finns en fråga som jag ännu inte svarat på eftersom att jag tyckte att den var ganska omfattande och jag gärna ville ge ett bra svar. I dag sitter jag och tentapluggar men i morgon skal jag kläcka ur mig ett bra svar på denna fråga!

Skrivet av: Anna

2011-09-23 14:41

Jag undrar varför Louise tror att folk hetsar sa mycket över vikten? Är människan sa olycklig att den maste fokusera pa kroppen hela tiden? Pluggar själv till hälsovetare, men jag skulle vilja veta vad andra tänker om den saken. Sen är det självklart att man ska äta naturliga produkter, röra pa sig för att stärka skelettet, men risken är större att man dör i en hjärtattack av all angest man bär runt pa, än att man gör det för att man har lite mer fett pa laren.

 

Så länge kanske man kan fundera lite över denna bilden:


Frågor om träning med mera

Skrivet av: Jessica

2011-09-

23 16:40

Jag har alltid varit smal och inte haft några komplex över min mage men började träna för någon vecka sedan och sedan dess har min mage börjat "puta ut" lite grann, eller ser lite uppsvälld ut, vad beror det på?

 

Hej Jessica! Det är bara att gratulera till att träningen tar, det är magmusklerna som börjar formas. De blir ofta lite extra svullna i början när de byggs upp.

 

Skrivet av: Eva

2011-09-22 21:42

Hur lång tid måste det egentligen gå mellan olika träningspass för att inte kroppen ska brytas ner istället för att byggas upp?

 

Hej Eva! Det är svårt att svara på men man burkar ju ha som tips att träna olika muskelgrupper olika dagar. Om man vill träna flera dagar i sträck kan man variera sin träning och träna styrka en dag och kondition nästa och se till att ha någon vilodag i veckan samt att ge kroppen den energi den behöver för att kunna byggas upp.

 

Skrivet av: Mikkiz

2011-09-24 13:23

Jag brukar köra bodypump 60 min 3-4 ggr i veckan. Efter passen brukar jag köra 45 min på löparbandet. Jag undrar vilken intervallform jag ska köra för att förbränna mest? Tid, hastighet? Tack! :)

 

Hej Mikkiz! Det var himla flitigt av dig. Det är en svår fråga som jag skulle ställa till en personlig tränare. Men jag skall kolla upp det och svara dig igen nästa vecka!

 

Skrivet av: Johanna

2011-09-23 15:24

Bästa träningsformen om man inte har tillgång till gym? Och mest bara vill bli slimmad och inte tappa så mycket i vikt?

 

Hej Johanna!

Det finns massor av sätt, att promenera är min favorit i alla lägen. Det ger bra hållning, slimmar ben och rumpa samt ger lite tid för att tänka. Det går att promenera var man än bor. Springa gör ungefär samma sak plus att man förbättrar sin kondition. Annars tycker jag att man kan göra många styrkeövningar hemma som situps och armhävningar eller youtuba härliga 80-tals övningar som 8-minut-abs J.

 

Skrivet av: Emelie

2011-09-22 20:49

Just nu är jag inne på att bygga mer muskler, så det blir mycket styrketräning för mig, men å andra sidan har jag några extra kilon som jag gärna vill bli av med också. Men den hårda träningen innebär ju också naturligtvis att jag måste äta mer för att orka, går det att kombinera att tappa de sista kilona och samtidigt bygga muskler, och i så fall, hur ska jag gå till väga?

 

Hej Emelie: Det går absolut att kombinera, muskler behöver mer energi i vila så genom att öka på muskelmassan så ökar du indirekt på din metabolism som gör att du förbränner mer energi under dagen också. Tänk på att det extra du äter för att orka är rätt saker, att du äter mer mat och inte ökar på snacksen. Ät en potatis till eller mer grönsaker till huvudmålen, det gör att du blir mätt och orkar trotts att du inte ökar din kalorimängds så mycket.

 

Skrivet av: E

2011-09-22 23:07

Hej! Jag älskar att träna, men sen jag blev sjuk har jag inte kunnat träna alls, men nu för någon vecka sedan började jag så smått igen, men känner av direkt, att jag inte kan träna som förr, för då kommer det tillbaka igen, (varit sjuk i 6 månader), så jag undrar hur man ska träna och vad man ska äta, för att få tillbaka den kropp man en gång hade.. Vilka träningstips som är bäst för mage och lår, utan att man ska behöva bli sjuk igen?

 

Hej E! Eftersom att jag inte har någon aning om vad du varit sjuk i är det svårt att svara på. Men har man varit sjuk en längre tid så förlorar man både kondition och muskelmassa, det gäller nog att börja successivt och ta det lite i taget. Att äta ordentligt så att man har extra energi att träna för och bygga upp nya muskler med. Jag är ingen träningsexpert men jag skulle råda dig att äta ordentligt och att ha tålamod med träningen.

 

Skrivet av: Felicia

2011-09-22 19:27

Jag skulle vilja veta om stryketräning eller kondition är bäst om man vill gå ner i vikt snabbt?

 

Hej Felicia! Det är en svår fråga som jag skall fördjupa mig lite i och återkomma!

 

Skrivet av: Jossan

2011-09-22 15:48

Jag vill få smalare lår, framförallt innelåren men har hört att det inte går att punktförbränna fett, stämmer det? Jag är nöjd med min kropp i övrigt men skulle vilja ha ett mellanrum mellan mina ben.

Svar:

Hej Jossan! Det är tyvärr sant att det inte går att punktförbränna fett, man kan träna delar av kroppen och på så sätt få en ”tightare” form, men om du är i bra form för övrigt låter det som att det är muskler som finns där. Jag har haft samma problem själv, har man hyfsat lätt för att bygga muskler så kan det vara knepigt att bli av med. Det som jag tyckte funkade var att inte träna benen med vikter utan bara med egen kroppsvikt och att inte träna benen som enskild muskelgrupp.

Skrivet av: Emma

2011-09-22 18:40

Varför är det så viktigt att få i sig något direkt efter träningen? Vet ju att det är något med att musklerna ska byggas upp eller vad det nu är men en lite bättre förklaring vore trevligt :D

 

Hej Emma! Direkt efter träningen är det viktigt att få i sig exempelvis en banan för att ge musklerna något att jobba med eftersom att man under ett träningspass förbrukat både klohydraterna och proteinerna i musklerna. För återhämtning och uppbyggnad behövs därför protein och kolhydrater i form av exempelvis en banan och mjölk eller något annat som ger snabb energi till kroppen. Detta skall man äta 10-20 minuter efter passet sen skall man se till att äta en måltid 1-2timmar efter. Exakt hur mycket man ska få i sig kan man räkna på!

 

Skrivet av: H

2011-09-22 15:50

Det här kanske är rätt dumma frågor men kan man äta/göra något för att få bättre hår, hud och naglar? Jag röker och tycker att min hud är ganska grå och trist, har det med rökningen att göra?

Svar från: Diniz

2011-09-23 21:32

Det har absolut med rökning att göra!

 

Hej H! Jag håller med Diniz, det är rökningen. Rökningen försämrar nämligen cirkulationen som gör att huden får en ”tråkig” färg. Hud, hår och naglar kan också spegla näringsbehovet av vitaminer. Jag skulle säga att sluta röka och börja äta mer frukt och grönt så kan jag nog nästan lova ett ganska snabb förändring!

 

Skrivet av: Linnea

2011-09-22 21:29

Hej! Jag har en ganska speciell fråga och hoppas att jag skulle kunna få ett bra svar. Det är nämligen så att sedan i maj så har jag inte kunnat träna ordentligt utan att händerna först domnar, sedan börjar jag frysa och jag har även svimmat flertalet gånger. Jag kan grymma och gå snabba promenader men så fort jag gör något som höjer pulsen lite extra, tex. springer, cyklar( och ibland går upp för trappor) mår jag väldigt dåligt och får blodtrycksfall. Hoppas ni har något bra tips på vad jag skulle kunna göra åt det. Kram!

 

Hej Linnea! Jag tycker du skall uppsöka en vårdcentral och be någon medicinskt kunnig uttala sig, detta vågar jag inte ge mig på för det låter inte som något som har med din träning och kost att göra.

 

Skrivet av: Jag

2011-09-22 23:28

Vad anser du om stretchning? bör man göra det efter varje träningspass?

Hej Jag! Detta bör du fråga en träningsexpert som har träffat dig, det beror på hur du är i din kropp och vad du tränar. Jag har överrörliga leder och stretchar inte.


Frågor och svar om dieter och vikt

Skrivet av: Frida

2011-09-22 16:54

Bara lite nyfiken på vad du tycker om två omtalade dieter, nämligen LCHF och Duman? Är det någon man kan leva på? Inte för det är något jag kommer testa, jag älskar mat och jag älskar att träna och har gjort det hela livet. Men ganska ofta möter man någon som håller på med LCHF och som tränar bra, hur orkar man? Om du hade varit tvungen att rekommendera någon av metoderna, vilken hade du valt?

Svar från: Natalie

2011-09-22 23:18

Duman ska du ju leva som vanligt i fas 4 med undantag för en dag i veckan! Det är en diet som pågår i olika intensiteter för att sedan återgå till sunt ätande.

Hej Frida! Jag skulle kunna skriva hur mycket som helst om detta. Dieter är svårt, det finns absolut för och nackdelar med alla typer av dieter och självklart är vissa bättre än andra. Jag tror att det handlar om att man ibland behöver en diet för att gå ner de första snabba kilona, men det finns nog få dieter man klarar av att hålla under en längre tid. LCHF är extrem och speciellt den finns i många olika former och jag tror att den går att göra helt okej men det som säljs i media idag med grädde och bacon är inte hälsosamt. Det finns en uppsjö av studier som visar att mättat fett (som finns i just bacon, grädde och kött) inte är bra för kroppen.  Om jag skulle rekommendera något som jag tror på så är det GI, att man äter som vanligt men väljer kolhydrater som ger ett långsammare blodsockersvar och håller en mätt längre, med exempelvis fullkornsprodukter och mycket grönsaker.

 

Skrivet av: Boel

2011-09-22 16:13

Jag tycker det är så mycket olika rön om hur man ska äta hela tiden. Hur ska man äta för att må som bäst? Hur mycket borde man träna ungefär för att kroppen ska må som bäst? Jag vet att det är väldigt breda frågor men känner ändå att jag skulle vilja ha någon mer insatt som svarar. Tack!:)

Hej Boel! Underbara frågor. Tekniskt så skall man äta så att man får i sig alla näringsämnen och vitaminer som man behöver och rätt kalorimängd för dig. Du skall alltså äta lika mycket som du gör av med för att hålla en bra vikt och mår bra i form av att vara pigg och glad. Träningen, om den inte är förutom att förbränna extra kalorier bra för att höja pulsen och skapa ett extra arbete för hjärtat som den behöver ett par gånger i veckan. Att träna ungefär 3 gånger i veckan där man kommer upp i en pulshöjning är bra för kropp och själ. När man tränar bildas dessutom endorfiner i hjärnan som är glädjehormoner och det är de som gör att man mår så himla bra efter ett rejält träningspass. Jag hoppas du vill följa min blogg och få fler och bättre svar på dessa frågor!

 

Skrivet av: Liz

2011-09-22 21:29

Okej, här kommer frågan till Louise: Var ska jag vända mig för att få hjälp att hitta en kost och träningsform som är lämplig för mig? Har nämligen i flera år försökt att tappa de kilon jag gått upp (ca 20 kg) men får inte till det och träning eller kost fallerar efter bara någon månad. Jag vill inte träna för att uppfylla något slags ideal, utan för att jag inte har någon energi i dagsläget och kroppsligt känner mig som en otränad 40 åring.. Rimligt skulle vara att gå ner minst 10 för att orka med de saker jag vill göra. Sen vill jag tacka Linn för en jordnära blogg! Du verkar så himla goo!

Hej Liz!

Det är inte lätt att hitta något som passar i alla lägen, jag tror du måste hitta någon som kan se det ur ett helhetsperspektiv, hur ser dina dagar ut, hur jobbar du, hur äter du och så vidare. Att bara välja en diet är knepigt. Nutritionister jobbar ofta som kostrådgivare också och kan hjälpa dig att hitta rätt. Men skriv gärna till mig och berätta vad du tycker är svårast så skall jag komma med så många tips jag kan!

 

Skrivet av: Tingeling

2011-09-23 11:12

Hej Louise! Jag har en fråga angående viktökning. Jag är 165 cm lång och väger mellan 49-50 kg, på tok för lite tycker jag. Har vägt som mest 57 kg. Jag skulle verkligen vilja gå upp 3-4 kg, men det är omöjligt. Jag fick barn för lite mer än ett år sen, sen dess har jag minskat i vikt. Har du nått tips hur man ökar i vikt. jag vet att jag äter sämre än förr, men aptiten är tyvärr inte densamma nu när jag har ett barn att ta hand om. Men även dem perioderna jag har bättre aptit så händer det inget med vikten, känns som att jag kan äta vad som helst utan att öka (jag vet ju att jag kan väga mer eftersom jag gjort det förr) ett lyxproblem för andra kanske, men jag vill verkligen öka i vikt. Tacksam för svar!

 

Hej Tingeling! Det är inget lyxproblem utan kan vara lika jobbigt som att behöva gå ner i vikt. Att försöka äta oftare kan vara ett knep, att äta mellanmål förmiddag och eftermiddag samt kanske på kvällen. Och då inte bara ta en frukt utan äta två mackor, en smootie eller ett lite extra av ”riktig” mat. Att äta en rejäl lunch kanske är svårt att hinna med, ät då halva portionen till lunch och halva till mellanmål. Jag kan tänka mig att det är svårt att hinna med när man har småbarn och att man kanske skall skaffa sig rutiner runt sitt eget ätande också. Drick svag saft till maten, använd olja på sallad och grönsaker och använd inte lättprodukter. Ett glas fruktyoghurt på eftermiddagen går lätt att få i sig och bidrar med ganska många kalorier. Hoppas detta kan hjälpa!

 

Skrivet av: Elouise

2011-09-23 08:50

Hej Louise! Jätte rolit att du vill svara på frågor! Jag har en längre tid varit mån om min vikt och ätit lite och några gånger till dagen. Som minst vägde jag 52 kg jag är ca 174 cm lång. Nu väger jag 57kg och är nöjd med min vikt. Jag har varit och mäta min fettprocent och den var 33% vilket jag förstår att är ganska mycket för en kvinna. Så nu har jag börjat styrketräna (2 gånger i veckan + 2 gånger i veckan springa/cyckla/gå) och äta 7 gånger till dagen..Jag skulle inte vilja gå upp i vikt men undrar om det nu alltså är möjligt att minska fettprocenten (inte vikten) och samtidigt bygga muskler? Måste jag vara noga med vad som jag äter när jag skall bygga muskler och gå ner i fettprocent, jag har en godisdag i veckan och för övrigt försöker jag äta frukter, rågbröd, kött/fisk/kcykling, sallad, bär, mörk pasta,gröt, joghurt och musli, och försöker bygga upp min måltid enligt tallriksmodellen. TACK

 

Hej Elouise! Fettprocent är ett ganska outforskat område och man brukar säga att kvinnor ligger mellan 25-35% men det finns inga standardmått och man vet faktiskt inte riktigt vad det betyder eller om det har någon betydelse. Det enda riktmärket man har är att om kvinnor går under 10% kan det vara hälsofarligt. Så du ligger bra till och jag tycker absolut inte att du skall lägga någon vidare vikt vid detta. Det är ofta så att smala tjejer har en hög fettprocent eftersom att de inte har så mycket muskler som en lite mer tränad och kanske inte lika smal tjej har. Du verkar vara hälsan själv i allt annat så jag skulle inte stirra mig blind på detta utan äta och träna som vanligt. Fortsätt vara nöjd!

 

Skrivet av: Linda

2011-09-23 23:07

Hur går man ner i vikt på ett hälsosamt sätt? min mage verkar bara bli större när jag äter 6-5måltider per dag som de sägs att man ska göra, och har små potioner/lagom som man ska ha + motioner 3 dagar i veckan.

Hej Linda! Ibland kan det kännas som att man jobbar i motvind, men det går alltid! Det kan ha att göra med vad det är du äter, eller det du äter som du glömmer bort. Forskning visar att man bara är helt medveten om 70% av det man äter, resten slinker bara med! Jag skulle börja med att öka mängden grönsaker till alla mål och låta dem konkurrera ut lite av den andra maten på tallriken. Sen skulle jag följa corallinutrition.blogg.se för där kommer komma en massa tips om hur man går ner i vikt.

Skrivet av: Anna

2011-09-23 08:37

Vilket sätt anser du är bäst om man vill gå ner i vikt?

 

Hej Anna! Det beror på om det är två kilo till bikinisäsongen eller om du har en övervikt du vill bli av med. Denna frågan är så otroligt omfattande så jag skulle önska att du ville följa min blogg och så skall jag skiva många inlägg om just detta ur olika synvinkar!

 

Skrivet av: Johanna

2011-09-24 16:13

Hej! Hur gör jag som vegan för att få i mig omega 3 + 6? Tacksam för svar. :)

 

Hej Johanna! Det finns Omega-3 tillskott som är gjorda på alger som jag har en veganvän som äter. Det är nog det bästa sättet. Omega-6 finns i avokado och olja.


Frågor och svar om brister

Skrivet av: Linn

2011-09-22 15:49

Jag är ofta väldigt trött, vad kan det bero på? Jag tränar lagom mycket men vet inte om jag saknar något som jag får i mig i matväg?

 

Hej Linn! Det vanligaste som man missar i sin kost och som kan göra en trött är folsyra, D-vitamin eller järn. Folsyra och järn får man lättast i sig via gröna blad såsom spenat eller liknande. Järn finns det också gott om i kött, blodprodukter och jordgubbar. Den brist som är vanligast i Sverige är D-vitamin. D-vitamin bildas av solljus i kroppen och under vinterhalvåret har vi för lite solljus och fel våglängd (vi bor för högt upp på jordklotet) för att vi skall kunna utnyttja de ljus vi kan få. Då är det bästa sättet är att äta fisk. Fisk 2-3 ggr i veckan täcker det D-vitaminbehov vi behöver. Självklart är det också så att om man inte äter tillräckligt mycket blir man också trött.

 

Skrivet av: Sofia

2011-09-22 23:25

Hej! Måste brister (zink, järn exe.vis) i kroppen bara bero på för dåligt intag av näring, alternativ en generellt dålig kosthållning? Eller kan det även vara genetiskt? Har man dessa brister, är det då vanligt att det susar i öronen, och blir svar framför ögonen oftare än normalt? Och jag undrar tillsist, hur lång tid är det på sikt möjligt att hålla zink och järnnivåerna på en bra nivå genom kosttillskott, innan man måste få i sig dessa genom föda? Vore hemskt glad för svar!

 

Hej Sofia! Järn är en vanlig brist hos kvinnor eftersom att vi förlorar en del blod regelbundet. Järn får man i sig järn genom kött, blodprodukter, spenat och andra gröna blad samt jordgubbar och andra bär. En annan sak som är lätt är att laga mat i järngrytor, man har kunnat bota järnbrist i hela byar med hjälp av att byta ut aluminiumgrytorna mot järngrytor. Grytorna avger en viss mängd järn till maten som lagas och man får i sig en bra mängd.

Om bristen kan vara just genetisk är svår att svara på men det kan vara så att man har problem i sitt upptag i kroppen, man äter alltså fullt tillräckligt men det tas inte upp av kroppen. Detta får man kolla upp på sin vårdcentral. Din fråga om hur länge man kan hålla uppe nivåerna är svår, det går förmodligen att upprätthålla dem hela livet eftersom att doserna i tablettera är mycket höga och kan kompensera för ett nedsatt upptag. När det gäller dina symptom tycker jag att du bör uppsöka vårdcentral, de


Söndagsffunderingar

Nu sitter jag och filar på de sista svaren på de 30 frågor som dykt upp på Linns blogg. De kommer att publiceras både här och på hennes blogg i morgon, det är himla mycket text så jag hoppas ni orkar läsa det!
Många frågor handlar om viktnedgång och viktuppgång och det är svårt att svara snabbt på
så det kommer att komma bättre svar på denna bloggen senare i veckan.

Frågorna som droppat in på Linns blogg fram tills idag!

Skrivet av: Elouise2011-09-23 08:50Hej Louise! Jätte rolit att du vill svara på frågor! Jag har en längre tid varit mån om min vikt och ätit lite och några gånger till dagen. Som minst vägde jag 52 kg jag är ca 174 cm lång. Nu väger jag 57kg och är nöjd med min vikt. Jag har varit och mäta min fettprocent och den var 33% vilket jag förstår att är ganska mycket för en kvinna. Så nu har jag börjat styrketräna (2 gånger i veckan + 2 gånger i veckan springa/cyckla/gå) och äta 7 gånger till dagen..Jag skulle inte vilja gå upp i vikt men undrar om det nu alltså är möjligt att minska fettprocenten (inte vikten) och samtidigt bygga muskler? Måste jag vara noga med vad som jag äter när jag skall bygga muskler och gå ner i fettprocent, jag har en godisdag i veckan och för övrigt försöker jag äta frukter, rågbröd, kött/fisk/kcykling, sallad, bär, mörk pasta,gröt, joghurt och musli, och försöker bygga upp min måltid enligt tallriksmodellen. TACK

Skrivet av: Anna2011-09-23 08:37Vilket sätt anser du är bäst om man vill gå ner i vikt?

Skrivet av: Jag2011-09-22 23:28Vad anser du om strechning? bör man göra det efter varje träningspass?

Skrivet av: Sofia2011-09-22 23:25Hej! Måste brister (zink, järn exe.vis) i kroppen bara bero på för dåligt intag av näring, alternativ en generellt dålig kosthållning? Eller kan det även vara genetiskt? Har man dessa brister, är det då vanligt att det susar i öronen, och blir svar framför ögonen oftare än normalt? Och jag undrar tillsist, hur lång tid är det på sikt möjligt att hålla zink och järnnivåerna på en bra nivå genom kosttillskott, innan man måste få i sig dessa genom föda? Vore hemskt glad för svar!

Skrivet av: E2011-09-22 23:07Hej! Jag älskar att träna, men sen jag blev sjuk har jag inte kunnat träna alls, men nu för någon vecka sedan började jag så smått igen, men känner av direkt, att jag inte kan träna som förr, för då kommer det tillbaka igen, (varit sjuk i 6 månader), så jag undrar hur man ska träna och vad man ska äta, för att få tillbaka den kropp man en gång hade.. Vilka träningstips som är bäst för mage och lår, utan att man ska behöva bli sjuk igen?

Skrivet av: Eva2011-09-22 21:42Hur lång tid måste det egentligen gå mellan olika träningspass för att inte kroppen ska brytas ner istället för att byggas upp?

Skrivet av: Linnea2011-09-22 21:29Hej! Jag har en ganska speciell fråga och hoppas att jag skulle kunna få ett bra svar. Det är nämligen så att sedan i maj så har jag inte kunnat träna ordentligt utan att händerna först domnar, sedan börjar jag frysa och jag har även svimmat flertalet gånger. Jag kan gymma och gå snabba promenader men så fort jag gör något som höjer pulsen lite extra, tex. springer, cyklar( och ibland går upp för trappor) mår jag väldigt dåligt och får blodtrycksfall. Hoppas ni har något bra tips på vad jag skulle kunna göra åt det. Kram!

Skrivet av: Liz2011-09-22 21:29Okej, här kommer frågan till Louise: Var ska jag vända mig för att få hjälp att hitta en kost och träningsform som är lämplig för mig? Har nämligen i flera år försökt att tappa de kilon jag gått upp (ca 20 kg) men får inte till det och träning eller kost fallerar efter bara någon månad. Jag vill inte träna för att uppfylla något slags ideal, utan för att jag inte har någon energi i dagsläget och kroppsligt känner mig som en otränad 40 åring.. Rimligt skulle vara att gå ner minst 10 för att orka med de saker jag vill göra. Sen vill jag tacka Linn för en jordnära blogg! Du verkar så himla goo!

Skrivet av: Emelie2011-09-22 20:49Just nu är jag inne på att bygga mer muskler, så det blir mycket styrketräning för mig, men å andra sidan har jag några extra kilon som jag gärna vill bli av med också. Men den hårda träningen innebär ju också naturligtvis att jag måste äta mer för att orka, går det att kombinera att tappa de sista kilona och samtidigt bygga muskler, och i så fall, hur ska jag gå till väga?

Skrivet av: Felicia2011-09-22 19:27Jag skulle vilja veta om stryketräning eller kondition är bäst om man vill gå ner i vikt snabbt?

Skrivet av: Elina2011-09-22 19:10Jag skulle vilja veta hur jag gör för att gå upp i vikt på ett hälsosamt sätt. Styrketränar 2ggr/veckan + dansar 2ggr/v och älskar träningen! Men vill gå upp lite i vikt för att jag tycker det skulle göra sig snyggare på min kropp. Öppen för alla möjliga (hälsosamma) tips! :)

Skrivet av: Emma2011-09-22 18:401. Varför är det så viktigt att få i sig något direkt efter träningen? Vet ju att det är något med att musklerna ska byggas upp eller vad det nu är men en lite bättre förklaring vore trevligt :D

Skrivet av: Frida2011-09-22 16:54Bara lite nyfiken på vad du tycker om två omtalade dieter, nämligen LCHF och Dukan? Är det någon man kan leva på? Inte för det är något jag kommer testa, jag älskar mat och jag älskar att träna och har gjort det hela livet. Men ganska ofta möter man någon som håller på med LCHF och som tränar bra, hur orkar man? Om du hade varit tvungen att rekommendera någon av metoderna, vilken hade du valt?
Svar från: Natalie2011-09-22 23:18Dukan ska du ju leva som vanligt i fas 4 med undantag för en dag i veckan! Det är en diet som pågår i olika intensiteter för att sedan återgå till sunt ätande.

Skrivet av: Boel2011-09-22 16:13Jag tycker det är så mycket olika rön om hur man ska äta hela tiden. Hur ska man äta för att må som bäst? Hur mycket borde man träna ungefär för att kroppen ska må som bäst? Jag vet att det är väldigt breda frågor men känner ändå att jag skulle vilja ha någon mer insatt som svarar. Tack!:)

Skrivet av: Alexandra2011-09-22 16:11Hej! Har börjat sätta igång med träningen ordentligt nu i några veckor med 4-5 träningspass i veckan. Hur är den bästa kosten till det? Några tips på bra mål? Hur bra fungerar bars som mellanmål?

Skrivet av: H2011-09-22 15:50Det här kanske är rätt dumma frågor men kan man äta/göra något för att få bättre hår, hud och naglar? Jag röker och tycker att min hud är ganska grå och trist, har det med rökningen att göra?

Skrivet av: Linn2011-09-22 15:49Jag är ofta väldigt trött, vad kan det bero på? Jag tränar lagom mycket men vet inte om jag saknar något som jag får i mig i matväg?

Skrivet av: Jossan2011-09-22 15:48Jag vill få smalare lår, framförallt innelåren men har hört att det inte går att punktförbränna fett, stämmer det? Jag är nöjd med min kropp i övrigt men skulle vilja ha ett mellanrum mellan mina ben.

Spännande frågor som jag nu skall börja svara på! Svaren publiceras på måndag! Trevlig helg :)

Helg!

Jag är superglad över att så många hittat hit och hoppas på att ni hänger kvar. I morgon skall jag skiva lite popcorn, finns mycket oväntat där! Finns det fler förslag på vad ni skulle vilja läsa om?
Sov gott!

Under tiden...

I väntan på att jag svara på alla frågorna tänkte jag slänga in en lista på vad jag tänker skriva lite om senare:
  • BMI, ett bra mått?
  • Hur håller jag en sund vikt?
  • Små tips och trix för att bli av med de där extrakilona
  • Dagens "bra mat"
  • Dieter, positivt och negativt?
  • Bra träningsmat
  • Hur mycket skall man egentligen äta?
  • Varför skall man äta?
  • Svenska näringsrekommendationer, vad är det?

Samarbete och en kickstart!

Som ni vet skall jag nu svara på frågor som ni ställer via Linn Herbertssons blogg om kost, hälsa och vikt.
Jag bara väntar på att få börja. Skall bli jätteroligt att få sätta tänderna i detta!
Efter frågorna hoppas jag kunna få behålla er och fortsätta skriva om
kost och hälsa samt fler frågor som kommer in.

Vem är jag!?

Louise Brunkwall heter jag och är uppväxt i Malmö.
2008 flyttade jag till Stockholm för att läsa till näringsfysiolog/nutritionist på Stockholms Universitet och Karolinska Instritutet. Det var tre otroligt spännande och intressanta år där vi läste om allt från molekyler och microbiologi till folkhälsa och anatomi.
Men efter tre år så längtade jag tillbaka till Skåne och bor nu sedan i våras med min Fredrik i Lund. Nu läser jag idrottsnutrition och projektplanering på distans och till våren skall jag fortsätta att forska på fetmagenerna!
Mina stora intressen i livet har varit konståkning, utförsåkning och mat! Kost och hälsa är något jag brunnit för i många år och ser fram emot att få jobba med nu och framöver.
Med denna blogg hoppas jag kunna inspirera och hjälpa så många som möjligt!

Vad är en näringsfysiolog???

Nutritionister är specialister på kost och nutrition. Nutrition är ett tvärvetenskapligt ämne som utifrån naturvetenskaplig bakgrund knyter samman kunskap om kroppens hantering och behov av näringsämnen med kunskap om människors hälsa och matvanor. Utbildningen är naturvetenskaplig och behandlar ämnet utifrån molekylära, medicinska, epidemiologiska och folkhälsovetenskapliga aspekter.

I utbildningen läser man bland annat; biokemi, cell- och molekylärbiologi, humanfysiologi och livsmedelskemi.

Nutritionister kan arbeta till exempel inom forskningidrottoch utbildning inom universitet och högskola, eller inom livs- och läkemedelsbranschen. Men det finns också många andra möjligheter såsom produktutveckling, hälsoupplysning och information inom landsting och kommuner.

Utbildningen: Kandidatprogrammet i nutrition innebär tre års studier och 180 högskolepoäng, vid Stockholms universitet eller Linnéuniversitet. Därefter kan man söka till mastersprogrammet vid Stockholms universitet som är ytterligare två år studier och 120 högskolepoäng.
Källor:
Dorlands Medical Dictionary

Saco: http://www.saco.se/templates/Ocupation.aspx?id=4062&epslanguage=SV

Studera.nu

Alla dessa tusen frågor!

Jag har läst en hel del bloggar och många av dem av framgångsrika moderiktiga tjejer/kvinnor. På dessa bloggar finns det mängder av frågor om mat, vikt och träning. Därför tänkte jag testa att försöka fylla det behovet det verkar finnas av att besvara alla dessa frågor.
Jag har läst tre år på universitet i Stockholm om allt från folkhälsa till molekylär nutrition. Sen i våras bor jag i Lund. Just nu fördjupar jag mig i idrottsnutrition och projektplanering.
Så jag tänkte att om ni ställer en massa frågor här och sen skall jag göra mitt yttersta att besvara dem med hjälp av erfarenhet, vetenskap och en smula sunt förnuft!

Välkommen till min nya blogg!


RSS 2.0